SAPE a inaugurat parcul FOTOVOLTAIC Dârvari, prima investiție cu fonduri din PNRR finalizată de o companie de stat

Publicat: 05/07/2024, 18:51

Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE) a inaugurat parcul fotovoltaic Dârvari, în județul Prahova, prima investiție de acest fel realizată din fonduri PNRR de către o companie energetică a statului român. Valoarea investiției este de aproape 30 milioane de lei. Din această sumă, aproximativ 7,5 milioane de lei reprezintă fonduri europene.

Conform proiectului, CEF Dârvari va produce peste 120.000 MWh de energie regenerabilă cât timp va funcționa. Această investiție reduce gazele cu efect de seră cu aproximativ 3.900 tone CO2/MWh anual.

„Lansăm un proiect construit de la zero pe forțe proprii de personal, cu ajutorul finanțărilor din PNRR, cu ajutorul Ministerului Energiei. Este un proiect de cinci megawați, un foto solar cu un megawatt stocare de energie. El a fost construit de la zero într-o perioadă de șase luni, deci într-un timp record am reușit să facem cu ajutorul dezvoltatorului acestui proiect, General ME.EL. Nu este singurul proiect pe care îl are SAPE astăzi în analiză. Mai avem vreo 500 de megawați din care dorim să alegem ce este mai bun. 100-150 de megawați până în 2026 vrem să atingem stocare de energie”, a declarat Bogdan Stănescu, președintele Directoratului SAPE.

„Este un proiect simbol pentru România”

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat că este primul proiect din PNRR care se închide și începe să producă energie verde pentru România.

„Mă bucur că am intrat în luna energiei românești și energeticienilor români, luna iulie. Ea începe foarte bine cu această inaugurare astăzi, a unui proiect pe care îl consider o premieră.

Marți vom fi la Vidraru pentru o ceremonie de semnare. Va fi și premierul României, pentru că, după a șasea încercare, iată că a fost cu noroc și vom avea modernizarea hidrocentralei Vidraru. Continuăm săptămâna viitoare cu trofeul energeticianului la Cluj și cu o mulțime de alte evenimente pe care le avem, deci, în avans față de 20 iulie, de Sfântul Ilie.

Vă spun de pe acum «La mulți ani!» și vă mulțumesc că dumneavoastră dați energie României, și acesta nu e deloc lucru puțin. De fapt, e cam cel mai important lucru pe care îl putem face.

Despre SAPE, am numai cuvinte bune de spus. Cred că e o companie importantă a ministerului nostru și o companie care începe să se specializeze în premiere. Aveți astăzi, aici, o premieră. Tarnița este altă premieră. Ați depus și proiect pe hidrogen. Dacă nu va fi finanțat pe PNRR, cu siguranță veți avea oportunitatea să-l finanțați din fondul pentru modernizare.

Astăzi vorbim de un parc fotovoltaic de cinci megawați. Pentru prietenii din presă, știu că sunteți obișnuiți să scrieți despre zeci sau sute de megawați, dar de ce este un proiect simbol pentru noi și pentru echipa SAPE și, cred, pentru România? Este primul proiect din PNRR care se închide, deci are finalizare, începe să producă energie verde pentru România. Este un proiect care include o componentă de stocare de un megawatt, așa cum ne dorim să vedem la cât mai multe proiecte din Sistemul Energetic Național și, prin prisma a ceea ce se întâmplă pe piața de echilibrare în această perioadă, vedem cât de importantă este stocarea și stocarea în baterii, cum avem aici și stocarea în hidrocentrale cu acumulare prin pompaj, cum vom avea, sunt convins, cândva, la Tarnița, la Bicaz sau pe Olt, la vărsarea în Dunăre. Este foarte important și vedem deja pentru toți românii efectele Planului Național de Redresare și Reziliență, această investiție finalizată, inaugurată azi”, a declarat ministrul Sebastian Burduja.

Inaugurarea parcului fotovoltaic Dârvari

Vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Gabriel Andronache, a declarat că SAPE poate fi un exemplu pentru alte companii românești.

„Vedem că avem o companie care se ocupă foarte bine în zonă și face proiecte mari. E vorba de SAPE și poate să fie un exemplu și pentru celelalte companii românești care știu și aplică pentru a accesa bani europeni și a luat o sumă substanțială din PNRR. De asemenea, ministerul care i-a ajutat foarte mult și inclusiv și noi am reușit să facem ceva, cred, cât de cât important. Dar contează foarte mult cu cine lucrezi de obicei, adică am reușit să acordăm această autorizație de înființare numărul 1438 din 12 iunie pentru capacitatea de producție. Dar ce este foarte important este că cei de la SAPE, colegii noștri, au reușit și și-au dat seama că au nevoie și de capacitatea de stocare, astfel încât această autorizație care a fost acordată pe 12 iunie a fost modificată la trei săptămâni după aceea pentru o capacitate de stocare de un megawatt.

Au înțeles ce înseamnă stocare și cât de importantă este. Ceea ce mă bucură și mai mult este faptul că, discutând – și am și făcut o mică vizită în parc -, am constatat că există disponibilitatea în continuare, având în vedere că mai dețin și alte capacități de producție, atât în eolian, cât și în solar, să implementeze și să facă alte capacități de stocare care să fie lângă și poate să fie un bun exemplu”, a spis vicepreședintele ANRE.


CITEȘTE ȘI:

Colaborare între miniștrii Sebastian Burduja și Mircea Fechet: ,,Hidrocentrala de la Răstolița, PRIMA construită de la zero după Revoluție”

Sebastian Burduja asigură consumatorii că facturile NU vor fi afectate de fluctuația prețurilor la energie: „Echilibru şi stabilitate pe tot lanţul”

Oana Zvobodă
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Oana Zvobodă a debutat în presă la televiziunea PrimaTV, în anul 2017. Între mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Care a fost cauza morții lui Silviu Prigoană. Ce au descoperit medicii legiști
Gabriela Lucuțar, detalii de ultimă oră despre înmormântarea lui Silviu Prigoană: 'Mi-a lăsat o listă...
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
Corpul unui bărbat dat dispărut a fost găsit trei zile mai târziu într-un aparat de...
„Mă odihnesc” Ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană înainte să moară. Unul dintre prietenii cu...
Scandal acasă la Silviu Prigoană, după anunţul morţii acestuia. Adriana Bahmuţeanu a chemat poliția pentru că nu...
Șef militar NATO: „Sunt absolut sigur că dacă rușii nu ar fi avut arme nucleare,...
Silviu Prigoană a slăbit 40 de kilograme în 8 luni. Ce regim a ținut fostul...
Vin ninsorile și în București! Când ninge în Capitală, potrivit meteorologilor Accuweather
Lanţul de erori care a dus la moartea tragică a lui Andrei. A fost consultat...
Ce au descoperit legiștii la autopsia lui Prigoană! De ce a murit, de fapt
România ar putea adera complet la spațiul Schengen de la 1 ianuarie 2025. Cum va...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Un jurnalist britanic dă verdictul noului DUSTER 2024: Merită să-l cumperi?
Care sunt cele mai frumoase târguri de Crăciun din Europa de vizitat în 2024? În...
Au fost creați ROBOȚII care pot ridica de 1.000 de ori greutatea lor
Românii, obligați să prezinte buletinul. Cine nu îl are, NU ia banii. Statul supraveghează tot
Vremea marilor schimbări pentru aceste zodii. Se mută în casă nouă
Cum au reacționat copiii minori ai lui Silviu Prigoană când au aflat că tata a...
Cine este Mihaela Prigoană, văduva lui Silviu Prigoană. Omul de afaceri s-a căsătorit cu frumoasa...
Cum l-a visat Adriana Bahmuțeanu pe Silviu Prigoană: “Iartă-mă, dacă ți-am greșit! A fost ca...
Dana Nălbaru și Dragoș Bucur și-au arătat cămara cu provizii de iarnă. Polemică aprinsă în...
BANCUL ZILEI. Un ardelean se uită la un tip ce face flotări, apoi începe să-și...
Un studiu arată că, atunci când suntem obosiți, devenim și mai agresivi